MijnBlaasSpoeling.nl

Blogs en informatie

Starten met de ialuadapter® – tips voor vrouwen door verpleegkundig consulent Ria Pothoven

Hoe werkt zo’n blaasspoeling voor vrouwen? Is het veilig? Kan ik het echt zelf doen? Allemaal vragen waar je mee te maken krijgt als je blaasproblemen hebt en daarom overweegt om met een blaasspoeling te gaan werken. In dit artikel lees je tips van Ria Pothoven, verpleegkundig consultent urologie bij Andros Blaascentrum en gespecialiseerd wijkverpleegkundige urologie bij Florence. Als specialist heeft zij al 20 jaar dagelijks te maken met blaasspoelingen. Ria ziet in de praktijk dat blaasspoelingen goed kunnen werken, maar het zelf toedienen hiervan vraagt soms wel om geduld. In dit artikel deelt zij daarom graag haar tips aan vrouwelijke gebruikers zodat jij direct zelf kunt starten met de ialuadapter®.

Wat is een blaasspoeling?

Heb jij last van interstitiële cystitis (blaaspijnsyndroom), blaasontstekingen die steeds terugkeren of ontsteking van de blaas na bestraling? Een ialuril blaasspoeling kan helpen om jouw klachten te behandelen. [30] Je krijgt dan een spuit die is gevuld met ialuril. Deze wordt aangesloten op de ialuadapter of op een katheter. Zo wordt de vloeistof direct in je blaas ingebracht. Na minimaal 30 en maximaal 60 minuten kun je deze weer uitplassen.

Het voorkomen van infectie is zeer belangrijk omdat de blaas immers al erg geïrriteerd is.

Ria Pothoven werkt het liefst met een adapter, omdat deze maar een klein stukje in de plasbuis hoeft te worden aangebracht. De kans op besmetting (in vergelijking met een katheter) is hierdoor minder groot en spoel je tevens de plasbuis. Het is ook prettiger als de plasbuis pijnlijker aanvoelt.[5]

Hoe gebruik je de ialuadapter?

Je kunt de ialuadapter® of katheter zelf inbrengen, gewoon bij jou thuis. Dat is fijn, want thuis kunnen mensen zich vaak beter ontspannen en juist die ontspanning is belangrijk. Als je bekkenbodem te gespannen is, kom je namelijk niet goed in de plasbuis, omdat deze wordt dichtgeknepen.

Je mag om hulp vragen
Lukt het je niet om het alleen te doen? Vraag dan je partner of een goede vriend(in) om hulp. Maar let erop dat je duidelijk blijft aangeven wat je voelt. Als je de adapter zelf inbrengt, voel je goed of je pijn ervaart. Je hebt hierdoor meer controle en sommige mensen kunnen zich daardoor beter ontspannen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je nog weinig ervaring met de ialuadapter? Dan is het handig om je er vooraf in te verdiepen: op deze website vind je veel informatie en kun je de brochure bekijken.

Als belangrijkste voorbereiding noemt Ria dat je vooraf goed uitplast. Dan is je blaas leeg en kan de vloeistof het beste zijn werk doen.

“Oefen vooraf eens met water zodat je weet hoe het werkt en hoe het voelt, voordat je de daadwerkelijke spoeling inbrengt.”

De praktische tips op een rijtje

  1. Zorg dat je ruim de tijd hebt. Als je dit gehaast doet, ontstaat er spanning. Dus plan 1,5 uur voor jezelf in.
  2. Leg alles alvast klaar wat je nodig hebt.
  3. Zorg dat je goed hebt uitgeplast voordat je het gaat gebruiken, zodat de vloeistof straks effectief zijn werk kan doen.
  4. Maak het gebied rondom je plasbuis goed schoon, door bijvoorbeeld vooraf te douchen of met een schoon washandje met alleen water.
  5. Ga op bed liggen en ontspan je.
  6. Zorg dat je je plasbuis goed kunt zien, bijvoorbeeld door er een spiegeltje bij te pakken en je schaamlippen uit elkaar te houden. Het kan ook handig zijn om vooraf eens te oefenen met water, zodat je weet hoe het werkt en hoe het voelt, voordat je de daadwerkelijke spoeling inbrengt.
  7. Druk de spuit langzaam leeg
  8. Blijf 30 tot maximaal 60 minuten rustig op bed liggen: lees bijvoorbeeld een boek of luister wat muziek. Plas vervolgens uit. Je kunt ook kijken of het mogelijk is om eerder te gaan staan als je de vloeistof volledig (niet lekken) in de blaas kunt houden.

“Vind je het lastig om de plasbuis te vinden? Gebruik dan een spiegeltje: duw je schaamlippen wat opzij, pers een beetje en dan zie je vanzelf de plasbuis.”

En de belangrijkste tip van Ria is: blijf proberen. Niet opgeven als het na 1 of 2 keer niet lukt. Het vraagt soms even oefening. Maar het gaat je zeker lukken. Je mag natuurlijk altijd hulp van een professional vragen.

Bestel ialuril

Blaasspoeling

Wanneer we jouw bestelling hebben ontvangen gaan we direct aan de slag. Je hebt ialuril binnen een week in huis, maar vaak al de volgende dag. 

Veelgestelde vragen

Hoe lang is een verpakking ialuril houdbaar?

Een verpakking ialuril is na productie 3 jaar houdbaar. Op de zijkant van de verpakking staat een zandlopertje met daarachter een jaar en maand. Je kunt deze ialuril verpakking gebruiken tot de laatste dag van deze maand.

Wanneer kun je effect merken?

Je merkt het effect na verloop van tijd. Hoe snel hangt af van jouw lichaam, de doseerhoogte en het aantal keren dat je per maand / week spoelt.

Welke voorbereidingen moet je treffen voor een behandeling met ialuril?

Plas zo veel mogelijk uit. Ga op je rug liggen en ontspan. Het gebied van inbrengen moet eerst gedesinfecteerd worden.

Welke benodigdheden heb je nodig voor een behandeling met ialuril

Geen bijzondere benodigdheden ; een verpakking ialuril en de ialuadapter of een katheter

Zijn er bijwerkingen na een behandeling met ialuril?

Er zijn bijna geen geen bijwerkingen gemeld op ialuril . Soms hebben patienten bij de eerste toedieningen een licht branderig gevoel in de blaas. Dat is van voorbijgaande aard. [Zie Bijsluiter]

Wanneer mag je een behandeling met ialuril niet krijgen?

Wanneer je allergisch bent voor een van de stoffen die in ialuril zitten.

 

Hoe lang moet de vloeistof ialuril in mijn blaas blijven na toediening?

Het liefst een half uur. Langer mag ook.

Wie doet de behandeling met ialuril?

Je kunt zelf, b.v. met hulp van je eventuele partner ialuril toepassen. Wanneer je dit lastig vindt kan ook een verpleegkundige op de urologie afdeling in het ziekenhuis, de huisarts of een verpleegkundige in de thuiszorg helpen.

Kun je een behandeling met ialuril uiteindelijk ook zelf doen?

Na een goede instructie door een urologie verpleegkundige behandelen veel mensen zichzelf met ialuril, soms geholpen door hun eventuele partner.

Meer informatie over Goodlife

Stel je vragen aan het team van Goodlife.

  • Mail op Info@Goodlifepharma.com
  • Bel ons op 085-0646016

Partners

Bestel Direct

ialuril blaasspoeling is te bestellen bij Goodlife.

Skip to content