Interstitiële cystitis (IC), ook wel het blaaspijnsyndroom (BPS) genoemd, is een zeldzame en pijnlijke blaasontsteking en komt vooral voor bij vrouwen (90%).
Bij interstitiële cystitis is de wand van de blaas geïrriteerd, waardoor deze minder gemakkelijk oprekt en de capaciteit van de urineblaas afneemt. Hierdoor ontstaat een pijnlijk gevoel van een volle blaas.
Hoe voller de blaas, des te meer pijn. De pijn verlicht wanneer de blaas wordt geleegd door te plassen. Dat betekent dat patiënten met het blaaspijnsyndroom (BPS) vooral bezig zijn met plassen gedurende de hele dag.
De oorzaak of oorzaken van BPS zijn niet bekend. Vaak ontstaan er symptomen na een operatieve ingreep, zoals een baarmoeder- of prostaatoperatie, of na een ernstige blaasontsteking. Soms ontstaan de symptomen spontaan, zonder duidelijke aanleiding.
Naar schatting hebben 2.000 tot 4.000 mensen in Nederland interstitiële cystitis. Bij de meeste mensen beginnen de klachten op oudere leeftijd, maar interstitiële cystitis komt ook steeds vaker voor bij jonge mensen of kinderen.
Klachten die vaak voorkomen bij IC zijn:
De belangrijkste klacht bij interstitiële cystitis is pijn in de blaas. Om de pijn voor te zijn, gaan mensen met interstitiële cystitis bij de minste aandrang al plassen. Dat betekent dat de periodes tussen het toiletbezoek steeds korter worden. Als je zo vaak moet plassen, kan dat je leven gaan beheersen. Doordat dit ook ‘s nachts doorgaat, kun je oververmoeid en geïrriteerd raken.
Omdat je als patiënt met interstitiële cystitis vooral bezig bent met de vraag “Waar is het volgende toilet?”, neemt ook de onzekerheid toe wanneer je het huis verlaat voor werk of een uitje.
Voor de meeste patiënten zijn het gebruik van continentiemateriaal, een emmertje of een opvangzak met gel in de auto de enige mogelijkheden om nog buiten te komen of te reizen.
Interstitiële cystitis is helaas niet te genezen. De behandeling van interstitiële cystitis is daarom gericht op het verminderen van de klachten.
De belangrijkste behandeling is het spoelen van de blaas, b.v. met ialuril blaasspoeling. Daarnaast zijn er behandelingen zoals fysiotherapie, orale middelen, lasertherapie, neurostimulatie/modulatie of eventueel een operatie.
Voor meer informatie over interstitiële cystitis kun je terecht op de website van de Interstitiële Cystitis Patiëntenvereniging.
Heb je twijfels of vragen over je behandeling, raadpleeg dan altijd je zorgverlener.
Als een blaasontsteking 3 of meer keren per jaar terugkomt, spreken we over een terugkerende blaasontsteking ofwel een recidiverende urineweginfectie. Deze wordt altijd veroorzaakt door een bacterie.
Blaasontsteking komt veel voor, vooral bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen ouder dan 65 jaar. Vrouwen hebben vaker last van blaasontsteking dan mannen.
Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt eens in haar leven te maken met een blaasontsteking. Van deze vrouwen krijgt ongeveer een derde binnen 6 maanden opnieuw een blaasontsteking.
Na de overgang hebben vrouwen een grotere kans op blaasontsteking. Dit komt doordat het hormoon oestrogeen daalt, waardoor de slijmvliezen in de plasbuis onder andere dunner worden. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker de blaas bereiken. Ook verandert de samenstelling van bacteriën in de vagina en de blaas.
Klachten die vaak voorkomen bij een blaasontsteking zijn:
Wat kun je doen aan een terugkerende urineweginfectie?
Antibiotica
Terugkerende urineweginfecties worden meestal bestreden met antibiotica. Bacteriën die de terugkerende urineweginfectie veroorzaken kunnen resistent worden door veelvuldig gebruik van antibiotica. Het geven van antibiotica werkt dan niet meer.
Hormonen
Tijdens de overgang kan het helpen om bepaalde hormonen te gebruiken.
Zelfhulpmiddelen
Het is niet zeker of drank of tabletten van cranberry’s helpen om blaasontsteking te voorkomen. D-mannose helpt soms om een blaasontsteking te voorkomen. Probiotica slikken helpt waarschijnlijk niet.
Blaasspoelingen
Spoelingen van de blaas met b.v. ialuril blaasspoeling kunnen nuttig zijn [6 t/m 29].
Lees meer over de ervaringen van Laura met ialuril blaasspoeling
Wil je meer weten over terugkerende blaasontstekingen kijk dan ook eens op stopblaasonsteking.nl
Bestraling (radiotherapie) kan leiden tot een ontsteking van de blaas. Deze blaasontsteking wordt ook bestralingscystitis. Het kan optreden na radiotherapie bij aandoeningen als prostaatkanker, blaaskanker en baarmoederhalskanker.
Bestraling kan het slijmvlies en de onderliggende weefsels van de blaas beschadigen. Als gevolg daarvan raken de blaasweefsels ontstoken en zwellen de uiteinden van de blaasslagaders op.
Dit kan leiden tot vermindering van de bloedtoevoer naar het slijmvlies en de spieren van de blaas, met als gevolg dat het slijmvlies gaat bloeden en verzweren. In ernstige gevallen kan bestraling de oorzaak zijn dat het weefsel van de blaaswand zich abnormaal verdikt en dat het wordt overwoekerd door littekenweefsel met als gevolg functieverlies van de blaas.
Klachten die vaak voorkomen bij bestralingscystitis zijn:
Bloedingen verminderen
Bij de behandeling van blaasontsteking door bestraling is het belangrijk de bloeding in de blaas te verminderen.
Infectie voorkomen
Medicijnen of spoelingen met.b.v. ialuril blaasspoeling gebruiken om infectie te voorkomen en om de klachten te verlichten [6 t/m 29].
Operatie
Bij patiënten van wie de blaas slechts een kleine hoeveelheid urine kan vasthouden, kan de blaaswand operatief worden gereconstrueerd. Er zijn echter ook patiënten die zo’n zware operatie niet kunnen ondergaan. In dat geval is het alternatief een omleiding waarbij de urine door een opening in de buikwand wordt afgevoerd. Als laatste redmiddel kan de blaas worden verwijderd.
Heb je twijfels of vragen over je behandeling, raadpleeg dan altijd je zorgverlener.
Wanneer we jouw bestelling hebben ontvangen gaan we direct aan de slag. Je hebt ialuril binnen een week in huis, maar vaak al de volgende dag.