MijnBlaasSpoeling.nl

Blogs en informatie

Starten met de ialuadapter® – tips voor vrouwen door verpleegkundig consulent Ria Pothoven

Wil je graag weten hoe jij als man het beste een blaasspoeling kunt toedienen? Hoe ga je te werk? En is dat veilig en makkelijk? Ria Pothoven is verpleegkundig consultent urologie bij Andros Blaascentrum en gespecialiseerd wijkverpleegkundige urologie bij Florence. Ria heeft als specialist al 20 jaar dagelijks te maken met blaasspoelingen. Ze ziet in de praktijk dat blaasspoelingen goed kunnen werken, maar je moet soms wel geduld hebben. In dit blog vertelt Ria welke tips zij specifiek voor mannen heeft, zodat jij direct zelf kunt starten met de ialuadapter®.

Mannen hebben een streepje voor

Om meteen met de deur in huis te vallen: voor mannen is het toedienen van een blaasspoeling een stuk makkelijker dan voor vrouwen. Bij een penis is de plasbuis namelijk relatief makkelijk te zien. Dus daar heb je geluk mee. Maar het blijft belangrijk om je er goed in te verdiepen en te oefenen.  

Wat is een blaasspoeling?

Een ialuril blaasspoeling kan helpen om klachten te verminderen of te laten verdwijnen bij interstitiële cystitis (blaaspijnsyndroom), blaasontstekingen die steeds terugkeren en ontsteking van de blaas na bestraling. [30] Je krijgt dan een spuit die is gevuld met ialuril. Deze wordt aangesloten op de ialuadapter of op een katheter. Zo wordt de vloeistof direct in je blaas ingebracht. Na minimaal 30 en maximaal 60 minuten kun je deze weer uitplassen.

Het voorkomen van een infectie is zeer belangrijk omdat de blaas immers al erg geïrriteerd is.

Ria Pothoven werkt het liefst met een adapter, omdat deze maar een klein stukje in de plasbuis hoeft te worden ingebracht. De kans op besmetting met bacteriën (in vergelijking met een katheter) is hierdoor minder groot en je spoelt tevens de plasbuis mee. Bij een pijnlijke plasbuis is het ook prettiger dan een katheter. [5]

Hoe gebruik je de ialuadapter?

Je kunt de ialuadapter® of katheter zelf inbrengen, gewoon bij jou thuis. Dat is fijn, want thuis kunnen mensen zich vaak beter ontspannen en juist die ontspanning is belangrijk.

Je mag om hulp vragen
Lukt het je niet om het alleen te doen? Vraag dan je partner of een goede vriend(in) om hulp. Maar let erop dat je duidelijk blijft aangeven wat je voelt. Als je de adapter zelf inbrengt, voel je goed of je pijn ervaart. Je hebt hierdoor meer controle en sommige mensen kunnen zich daardoor beter ontspannen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je nog weinig ervaring met de ialuadapter®? Dan is het handig om je er vooraf in te verdiepen: op deze website vind je veel informatie en kun je de brochure bekijken.

De belangrijkste voorbereiding is dat je goed uitplast. Dan is je blaas leeg en kan de vloeistof het beste zijn werk doen.

Aan de slag met de Ialuadapter®?

Maak het gebied rondom je plasbuis goed schoon, door bijvoorbeeld vooraf te douchen of met een schoon washandje met alleen water. En leg alles alvast klaar wat je nodig hebt. Ga dan op bed liggen en ontspan je. Trek vervolgens je penis naar je toe, houd de penis met de juiste druk gestrekt, open het gaatje en zet hier de adapter op. Dien je zelf de spoeling toe? Een penis in erectieve toestand is het makkelijkste te spoelen.

De praktische tips op een rijtje

 1. Zorg dat je ruim de tijd hebt. Als je dit gehaast doet, ontstaat er spanning. Dus plan 1 uur voor jezelf in.
 2. Leg alles alvast klaar wat je nodig hebt.
 3. Zorg dat je goed hebt uitgeplast voordat je start met de behandeling, zodat de vloeistof straks effectief zijn werk kan doen.
 4. Maak het gebied rondom je plasbuis goed schoon, door bijvoorbeeld vooraf te douchen of met een schoon washandje met alleen water.
 5. Ga op bed liggen en ontspan je.
 6. Trek vervolgens je penis naar je toe, houd de penis met de juiste druk gestrekt, open het gaatje en zet hier de adapter op. Dien je zelf de spoeling toe? Een penis in erectieve toestand is het makkelijkste te spoelen.
 7. Knijp met de juiste mate van druk in de penis. Experimenteer hiermee: bij te hard drukken krijg je de vloeistof er niet in. Maar ook zeker niet te zacht knijpen, want dan kun je hem niet gestrekt houden. Het kan ook handig zijn om vooraf eens te oefenen met water, zodat je weet hoe het werkt en hoe het voelt, voordat je de daadwerkelijke spoeling inbrengt.
 8. Druk de spuit langzaam leeg.
 9. Blijf 30 tot maximaal 60 minuten rustig op bed liggen: lees bijvoorbeeld een boek of luister wat muziek. Plas vervolgens uit. Je kunt ook eerder gaan staan als de vloeistof volledig in de blaas blijft en niet gaat druppelen.

“Oefen vooraf eens met water zodat je weet hoe het werkt en hoe het voelt, voordat je de daadwerkelijke spoeling inbrengt.”

En de belangrijkste tip van Ria is: blijf proberen. Niet opgeven als het na 1 of 2x niet lukt. Het vraagt soms even oefening. Maar het gaat je zeker lukken. Je mag natuurlijk altijd hulp van een professional vragen.

Bestel ialuril

Blaasspoeling

Wanneer we jouw bestelling hebben ontvangen gaan we direct aan de slag. Je hebt ialuril binnen een week in huis, maar vaak al de volgende dag. 

Veelgestelde vragen

Hoe lang is een verpakking ialuril houdbaar?

Een verpakking ialuril is na productie 3 jaar houdbaar. Op de zijkant van de verpakking staat een zandlopertje met daarachter een jaar en maand. Je kunt deze ialuril verpakking gebruiken tot de laatste dag van deze maand.

Wanneer kun je effect merken?

Je merkt het effect na verloop van tijd. Hoe snel hangt af van jouw lichaam, de doseerhoogte en het aantal keren dat je per maand / week spoelt.

Welke voorbereidingen moet je treffen voor een behandeling met ialuril?

Plas zo veel mogelijk uit. Ga op je rug liggen en ontspan. Het gebied van inbrengen moet eerst gedesinfecteerd worden.

Welke benodigdheden heb je nodig voor een behandeling met ialuril

Geen bijzondere benodigdheden ; een verpakking ialuril en de ialuadapter of een katheter

Zijn er bijwerkingen na een behandeling met ialuril?

Er zijn bijna geen geen bijwerkingen gemeld op ialuril . Soms hebben patienten bij de eerste toedieningen een licht branderig gevoel in de blaas. Dat is van voorbijgaande aard. [Zie Bijsluiter]

Wanneer mag je een behandeling met ialuril niet krijgen?

Wanneer je allergisch bent voor een van de stoffen die in ialuril zitten.

 

Hoe lang moet de vloeistof ialuril in mijn blaas blijven na toediening?

Het liefst een half uur. Langer mag ook.

Wie doet de behandeling met ialuril?

Je kunt zelf, b.v. met hulp van je eventuele partner ialuril toepassen. Wanneer je dit lastig vindt kan ook een verpleegkundige op de urologie afdeling in het ziekenhuis, de huisarts of een verpleegkundige in de thuiszorg helpen.

Kun je een behandeling met ialuril uiteindelijk ook zelf doen?

Na een goede instructie door een urologie verpleegkundige behandelen veel mensen zichzelf met ialuril, soms geholpen door hun eventuele partner.

Meer informatie over Goodlife

Stel je vragen aan het team van Goodlife.

 • Mail op Info@Goodlifepharma.com
 • Bel ons op 085-0646016

Partners

Bestel Direct

ialuril blaasspoeling is te bestellen bij Goodlife.

Skip to content